POLİO SU KEMERİ – TREN MÜZESİ – MERYEMANA EVİ DOĞA YÜRÜYÜŞÜ

Tarih : 08 Ekim 2017 Pazar

Parkur : POLİO SU KEMERİ – ÇAMLIK TREN MÜZESİ – MERYEMANA EVİ

POLİO SU KEMERİ :

İki katlı Sukemeri, antik ismi olasılıkla Marnas olan DeNenddere ırmağı ve vadisini, alt katta üç büyük kemer (göz) ve üst katta daha küçük altı kemer ile aşmaktadır. Alt kattaki doğu kemerin altında bugün de ırmağın yatağı bulunmaktadır; daha geniş olan orta kemer ve batı kemeri n altından, üstündeki asimetrik yazıttan da anlaşıldığı gibi, antik yol geçmekte idi.

Payeler ve kemerler kesme mermer bloklarla örülmüş olup impostlar ve kemer alınlıkları sade bir silme ile belirlenmiştir. Kemerlerin üstündeki arşitravların üzerinde yazıtlar yer alır. Üst katta korniş kalıntıları mevcut olup üstünde bir Attika kuşağın içinde suyun aldığı oluk vardır. Yanlardan sukemerine bitişen duvarlar, harçla ve küçük taşlarla düzenli sıralar halinde örülmüştür.

Sukemerinin iki tarafında bulunan, üstte Latince, altta Yunanca iki satır halindeki yapı yazıtında, C. Sextilius Pollio, karısı Ofillia Bassa ve üvey oğlu C. Offilius Proculus’un bu yapıyı, Augustus, Tiberius ve Efes Halkı’nın onuruna, kendi kaynaklarından yaptırdıkları yazılıdır. Tiberius isminin zikredilmesinden bu yapının İS.  4 – 14 yıllarında inşa edildiği anlaşılmaktadır. Bu sukemeri, yazılı belgelerde adı geçen, İmparator Augustus’un yaptırdığı, Efes’in su ihtiyacını karşılayan Aqua Throessitica’nın bir parçasıdır.

ÇAMLIK TREN MÜZESİ :

Tren Müzesi, tarihe tanıklık etmiş Alman, İngiliz, Fransız, Amerikan, İsveç ve Çekoslovak yapımı 30 buharlı lokomotif ve dünyada sadece 2 tane bulunan ve odunla çalışan İngiliz yapımı bir lokomotifin yanı sıra, Kar Küreme Lokomotifi,  4 vinç, su pompaları, motorin taşıma tankı, 1 açık ve 1 kapalı yolcu vagonu, su cenderesi, tamir atölyesi  ile tarihe açılan eşsiz bir tren müzesini barındırmaktadır. Müze Türkiye’nin ilk demiryolu olan İzmir-Aydın demiryolunun (inşaası 1866-1976) Çamlık Köyü’nden de geçmesi dolayısıyla kurulmuştur.

Ayrıca atatürk de 1936 yılında beyaz tren ile gelerek Çamlık Köyü’nde konaklamıştır. Müzede Atatürk’ün tren seyahatlerinde çekilmiş fotoğraflarının yer aldığı bir oda hazırlanmıştır.

Atatürk’ün Özel vagonu

MERYEMANA EVİ :

( Bulunduğu Zamanki Hali )

Meryemana Evi, Bülbül Dağı’nın üzerinde bulunmaktadır. İsa’nın ölümünden 4 ya da 6 yıl sonra, St. John’ın Meryem Ana’yı Efes’e getirdiği bilinmektedir. 1891 yılında Lazarist papazlar, Alman rahibe A. Katherina Emerich’in rüyası üzerine, Meryem Ana’nın son günlerini geçirdiği evin, araştırmalar sonunda bu yer olduğunu ortaya çıkarmışlardır. Bu olay Hıristiyanlık dünyasında yepyeni bir buluş olmuş ve din alemine ışık tutmuştur. Haç planlı ve kıbbeli olan bu yapı daha sonra restore edilmiştir. Müslümanlarca da kutsal sayılan evde, Papa VI. Paul’un 1967’deki ziyaretinden sonra, her yıl ağustos ayının 15. gününde ayinler düzenlenmekte ve bu ayinler büyük ilgi görmektedir.

 ( Yeni Hali )

ÖNEMLİ NOT:

1 ) Bu haftaki parkurumuzda ziyaret edeceğimiz Çamlık Tren Müzesi 5.-TL giriş ücretli olup, Müzekart geçmemektedir. Ancak işletmeci ile görüşülerek indirim sağlanmış ve giriş ücreti 3.-TL ye çekilmiştir. Trem müzesine girmek isteyenler 3.- lira ödeyerek müzeye girebilirler.

2 ) Konak sahil şeridinde yapılan Tramvay yolu nedeni ile yıllardır durak olarak kullandığımız Viyadük altı yerine, AKM – ATATÜRK KÜLTÜR MERKESİ ANA GİRİŞ KAPISI önünde ( İzmir Resim Heykel Müzesi önü ) bulunan otobüs durağı kullanılacaktır.

3) Etkinliği tıklamak yeterli değildir. Araç temininde sorun yaşanmaması için Etkinlik sorumlusuna kayıt yaptırmak mecburidir.

Kayıt için:

Nadir Mete AZRAK – 0532 442 03 13

PARKUR BİLGİLERİ :

A GRUBU : Kolay

Mesafe: 11 km

Başlangıç yüksekliği: 125 m

En yüksek yeri: 540 m

Bitiş noktası yüksekliği: 380 m

B GRUBU : Orta

Mesafe : 15 km.

 

ARAÇ HAREKET YERLERİ, SAATLERİ

Buca Hasanağa Parkı                 – 07:00

 

Hatay İzmirspor köprüsü altı – 07:30

Çiğli Belediyesi Önü – 07:00

Bostanlı Cami Önü – 07 :15

Karşıyaka vapur iskelesi – 07:30

Bornova Cumhuriyet meydanı -07:30

Konak AKM Atatürk Kültür Merkezi Giriş kapısı önü – 08:00

———————————————-

REHBERLER :

A grubu Rehberi : Orhan KOZAN

B grubu Rehberi : Ferudun MALATYA

KURALLARIMIZ :

Yürüyüşe katılanlar, TECRÜBE, KIYAFET, AYAKKABI, BATON vb. malzemeler de göz önünde bulundurularak, Etkinlik Sorumluları ve Rehberlerince yürüyüşün zorluk derecelerine göre gruplara yönlendirilebilirler. İlk kez katılanlar A grubunda yürüyebilir, Kulüp üyesi olmayanlar B grubuna kabul edilmezler.

Yürüyüşlerimizde Rehberler tek yetkilidir, verecekleri kararlara katılımcılar uymak zorundadır.

Rehberden önde gitmek ve artçıdan geri kalmak yasaktır.

Yürüyüşlerimiz esnasında Alkollü içecekler kesinlikle kullanılmaz, içtikleri tespit edilenler bir daha yürüyüşlere kabul edilmezler.

Yürüyüş esnasında Akciğer lopları açıldığı için sigara içeni normalden iki kat daha fazla etkileyeceği gibi pasif içici durumunda olan diğer kişilere de zarar verecektir. Söndürülmesi unutulan bir sigara izmariti her açıdan doğaya zarar verebilir. Bu yüzden diğer katılımcılara saygılı olmak koşulu ile sigara ancak büyük molada kontrollü alanda içilebilir, yürürken veya kısa molalarda sigara içilmesi yasaktır.

Su ekmek yiyecek vs için alışverişler faaliyet öncesi yapılmalıdır. – Faaliyetler ilan edilen saatte başlar. Gecikenler beklenilmez. Faaliyet saatinde olabilecek değişiklikler katılımcılara bildirilir.

Faaliyetlerde hiç bir şekilde gruptan kopulmaz. Ekip halinde öndeki ile aynı iz takip edilerek hareket edilmelidir.

Evsel atıklarımızı şehre geri götürüyor doğada sadece ayak izimizi bırakıyoruz. Meyve kabuklarını ve çekirdeklerini toprağa gömebilirsiniz.

Kulaklıkla müzik dinlemek yerine doğanın sesi olan rüzgarı, su sesini, kuşların ve diğer hayvanların dilini dinleyelim. Kulaklıkla müzik dinlemek olası tehlike uyarılarını duymanızı da engelleyecektir.

Doğadan sadece Fotoğraf alıyor, sadece ayak izi bırakıyoruz…

PARKUR ÇEŞİTLERİ

Yayla parkurları, Orman içi parkurlar, Köy yolları, Dere yataklar, Vadiler , Kanyonlar ve Dağlık bölgelerdir. Ayrıca parkurları Kolay, Orta, Zor ve Çok Zor olarak 4 çeşide ayırabiliriz.

Parkur çeşitleri aktiviteye katılacak kişilerin performansları baz alındığında önem teşkil etmektedir. Bu nedenle bir aktivite yapmadan önce parkurun bilgisi ve zorluk derecesi mutlaka bilinmeli ve bu konuda deneyimsiz olanlar önceden uyarılmalıdır. Katılımcılar da doğada kendisini denemeden üst seviyelerden başlamamalıdır. Her gün sahilde 10 km yürüyen bir kişi doğadaki eğimli yolların daha ilk kilometrelerinde yürüyemeyecek hale gelebilir ve sakatlanabilir. Çünkü eğimli yollarda yapılan yürüyüşler başka kaş gruplarını çalıştıracaktır. Yürüyüşlere yeni başlayacaklar önce kolay parkurlar  ile başlamalı, kendisini iyi hissediyor ve kolay bir şekilde parkuru tamamlıyor ise birkaç seferden sonra daha zor parkurlara geçilmelidir.

YÜRÜYÜŞ ZORLUK DERECELERİ

Zorluk Derecesi Kolay (1) : Yürüyüş eğimi azdır. Yükselme yani çıkış çok az yapılmaktadır. Çıkışlardaki irtifa farkları 300 metreyi geçmez. Patikalar geniştir. Toplam yürüyüş süresi 4  saati geçmez. Yürüyüşlere yeni başlayanlar ve sağlık problemleri olmayan herkes katılabilir.

Zorluk Derecesi Orta (2) : Yürüyüş eğimi artık artmaktadır. İrtifa farkları 700 metreye kadar çıkışlar içerir. Daha dar patikalarda yapılır, bazı yerlerde patikalar yoktur, bazen sık ormanlık alanlardan daha zorlu bölgelerden geçmek gerekebilir. Islak geçişlerde yoğunlaşmaktadır. Toplam yürüyüş süresi 6 saati geçmez. Yürüyüşler kondisyonu iyi olan ve yürüyüş deneyimi de olan herkese uygundur.

Zorluk Derecesi Zor (3) : Yürüyüş eğimi artık zorlu ve fazladır. Çıkışlar da irtifa farkı 1000 metreyi  geçmeye başlar. Sert yapılı, taşlık, kayalık ve patikasız alanlardan gidilmektedir. Ormanlık alanları oldukça zorludur. Islak geçişler de mevcuttur. Rehberin oldukça deneyimli olması gerekir. Toplam yürüyüş süresi 6-8 saati bulmaktadır. Teknik çıkışlar içermemesine rağmen bu zorluk derecesi yüksek yürüyüş sportif, tecrübeli ve kondisyonu iyi deneyimli yürüyüşçüler için uygundur.

Zorluk Derecesi Çok Zor (4): Bol eğimli, çıkışları ve inişleri fazla olan, çıkışları 1500 metreyi bulabilen, uzun süreli rota takibi gerektiren. Zorlu arazi şartlarında ilerlenen yürüyüşlerdir. Gerektiğinde konaklama yani kamp yapılabilmektedir. Yürüyüş süresi 8 saat ve üzeri olmaktadır. Deneyim, dikkat, kondisyon, bilgi ve disiplin gerektirir.

Nasıl Giyinmelisiniz?

Yürüyüşlerde kullanılan giysiler; az yer tutan, hafif, çabuk kuruyan, sağlıklı giysiler olmalıdır. Pamuklu giysiler yerine sentetik, termal veya yünlü kumaş giysilerden imal edinmiş, hareket yeteneğini kısıtlamayan rahat giysiler tercih edilmelidir. Dar ve geç kuruyan pantolonları tercih etmemelisiniz. Mevsime uygun kat iç, orta ve dış katman giysiler olarak düşünerek giyim planlamak uygun seçenek olacaktır.

Yürüyüş ayakkabısı yürüyüş sporuna uygun, uzun bilekli, rahat, ayağınızı vurmayan, ayağınıza alışmış ve daha önce denenmiş kısacası sorunsuz ayakkabı olmalıdır.

Yanınızda Mutlaka Bulunması Gerekenler:

İki omuzdan geçmeli rahat bir Sırt Çantası (özellikle tek omuz çapraz askılı çantalar sizi gereğinden fazla yoracak ve omuriliğinize zarar verecektir),

Yağmurluk veya Rüzgarlık,

Bir öğünlük yiyecek,

Asgari 1,5 litre su,

Fotoğraf Makinası,

İlaçlarınız ( kişisel olarak kullandığınız ilaçlarınız varsa),

Yedek giysi,

Fener ya da Kafa Lambası,

Düdük,

Baton,

Tozluk,

Güneş Gözlüğü,

Güneş Kremi,

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


*