BÜYÜK ÇÖKELEZ DAĞI ATA’YA SAYGI ZİRVE YÜRÜYÜŞÜ (1.848 m.) – 12 KASIM 2017


Türk Bayraklarımızı hazırlayalım… Çok zor olmayan bu zirve faaliyetimizi Denizli Şubemizle ortak düzenliyoruz. Herkese açık bir zirve yürüyüşü olacaktır. Tüm üye ve dostlarımızı bekliyoruz…

Zorluk bakımından ve rakım/basınç yönünden zor olmayan bir zirve faaliyetidir. Doğa yürüyüşlerinden zirve faaliyetine adım atmak isteyenler rahatlıkla yürüyebilirler…

Zirve teknik bilgileri:

Takriben yürüyüş mesafesi : 12 km
Yükseklik : 1.848 metre
Zorluk Derecesi : Orta

REHBER : SADIK KADIKÖYLÜ (DENİZLİ ŞUBE)
YÜRÜYÜŞ LİDERLERİ : GÜL TOKER
ERDEM ÖZKAN / AYHAN GÖKOĞLU

TOPLANMA YERİ ve HAREKET : Her zaman ki gibi Migros arkası açık otoparkta toplanıyoruz. Aracımızın hareket saati 07:10’dir…

BÜYÜK ÇÖKELLEZ DAĞI VE ELLEZ GAZİ HİKÂYESİ

Çal-Baklan ovasının ortasında heybetli bir dağ bulunur. Dağın bu heybetli oluşu hem görüntüsünden hem de Denizli Çal ve çevresinde halkın benliğinde ve kültüründe derin bir yer etmiş hikâyelerinden kaynaklanır.

Türkler Anadolu’ya girip hızla batıya doğru ilerliyorlar tabii bu ilerlemeden rahatsız olan Hırıstiyan Batı, Türkleri Anadolu’dan atmak için bin bir türlü yol deniyor. Bu yollardan biri de haçlı seferleridir. Haçlı seferlerinden Anadolu’da en çok nasibini alan yer belki de Denizli’dir…Buna göre bir vakit, Selçuklu ordusundan bazı beyler savunma için Burdur gölü üzerinden Denizli tarafına gönderilirler (1195 yıllarında). Aralarında Hüsamettin Bey, İsa Bey, Mahmut Gazi, Ellez Gazi ve Seyit Gazi’nin olduğu birlikler Çökelez Dağı eteklerinde düşmanla karşılaşırlar. Kıyasıya çarpışmalar devam ederken; dağın tam zirvesinde vuruşurken kellesi kopmuş olan Ellez Gazi’nin hâlâ savaşmaya devam ettiğini gören babası; “Yeter artık; çök Ellez, çök Ellez!” diye feryat eder. Dağın adı da bu olaydan mütevellit Çökelez Dağı olarak kalır. Hikaye kaba olarak böyledir. İşte bu hikâyenin kahramanı olan başı gövdesinden ayrıldığı halde elinde sancak, savaşmaya devam eden Ellez Gazi’nin mezarı bu dağın zirvesinde bulunur… Hıdrellez şenliklerinde çevre köylerden buraya hıdrellezi kutlamak için yöre halkının tırmandığını, burada kazanlarla yemek pişirdiklerini ve tıpkı Çiçekbaba Eren Gününe benzer bir geleneğin burada da yaşandığını bölge halkından duyabilirsiniz… Halen bu törenlerden kalma ocak yerlerini ve kazanların ateşinin yakıldığı taş yığınları, dün o insanlar buradaymış gibi ayakta duruyorlar. Ellez Gazi’nin mezarının üstündeki pişmiş tabletler ve üstündeki çizimler ilk göze çarpanlar…

KAHVALTI : Kahvaltımızı Ulubey ilçemizde bizler için hazırlanan kahvede yapıyoruz. Burada herkese sıcak simit, peynir, yöresel tarhana çorbası ve çay dağıtılacaktır… Bunların haricinde yanınızda istediğinizi getirebilirsiniz…

ÖĞLE YEMEĞİ : Öğle yemeğimizi yürüyüşten sonra yol üzerinde bulunan oldukça mütevazi ve sakin bir ortamda olan ALABALIK tesislerinde yiyeceğiz… Daha öncesinde de gitmiştik ve buradan çok memnun kalmıştık…

KAYIT&BİLGİ : 1618 sayılı yasa kapsamına giren bu etkinliğimizde ulaşım bedeli katılımcı sayısına göre sonradan belirlenecektir. Tek araç kontenjanı olduğundan bir an önce kayıtlarınızı yaptırınız.
(Ayhan GÖKOĞLU 0-542-564.93.93)

DİĞER AYRINTILAR PAYLAŞILACAKTIR… ( https://www.facebook.com/events/1854412498204311/ )

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


*