AYVAGEDİĞİ – ÇANDIR KALESİ DOĞA YÜRÜYÜŞÜ

MERSİN ZİRVE DAĞCILIK VE DOĞA SPORLARI KULÜBÜ
DETAYLAR:
PARKUR HAKKINDA:
Bu Pazar iki gurup halinde yürüyeceğimiz rotamızın detayları;
Mersin Zirve dağcılık kulübü olarak 08 OCAK 2023 PAZAR günü MERSİNİN kuzey batısı olan AYVAGEDİĞİ yaylasında yürüyeceğiz. Sabah saat 07.30 de Eski Mezitli belediyesi önünden kalkacak araçlarımız yol boyunca yoldan katılımcıları alarak saat 8.00 da Dumlupınar Lisesi önüne gelecektir buradan da katılımcılar alınarak araçlarımız devam edecektir. Saat 09.00 gibi Soğucak köy kahvesinde kahvaltı ve alış veriş için mola verilecektir.
Kahvaltı sonrası tekrar araçlara binilerek yaklaşık 30 dakikalık bir yolculuk sonrasında yürüyüş başlangıç noktasına varılacaktır.

A GURUBU
AYVAGEDİĞİ yaylası mevkisinden başlayacak olan parkurumuz orman yolu patikasından çok fazla yükselti almadan güney istikameti doğrultusunda 8 km ilerleyip.Çandır kalesine varılacaktır.Burada öğle yemeği molası verilecek olup A grubunun katılımcıları burada kendilerini bekleyen araçlara binerek Ayvagedigi istikametine doğru yol alarak etkinlikleri son bulacaktır.

B GURUBU

AYVAGEDİĞİ mevkisinden A gurubu ile beraber başlayacak olan parkurumuz orman yolu patikasından çok fazla yükselti almadan doğu istikameti doğrultusunda 8 km ilerleyip.Çandır kalesine mevkisine varılıp burada yemek molası verilip ve fotoğraf aldıktan ayvagediği alanı mevkisine doğru toplamda 7 km toplamda ise 15 km yürüyüşten sonra etkinliğimiz Ayvagediği köyünde son bulacaktır

PARKUR ZORLUK DERECELENDİRME

* kolay bir parkur olup sağlıklı her bireyin katılabileceği bir parkur türüdür.

ÇANDIR (PAPERON) KALESİ HAKKINDA :
Ortaçağ Ermeni Kalesi olan Çandır, önemli bir coğrafi konumdadır.( Paperon/Barbaron ) Mersin’in 40 km. kuzeyinde, Çandır Köyü’ nün kuzeybatısında , oldukça yüksek yöreye hakim bir platonun tüm zirvesini kaplamaktadır. İç Anadolu’ya ulaşan iki önemli yol bu kalenin tam kuzeyinde birleşmektedir. Çandır’ın güneyindeki yol Sinap, Gözne ve Belenkeşlik Kaleleri tarafından korunmaktadır. Köyün doğusunda Kızlar kalesine giden bir yol daha vardır. Kalede her zamanki gibi su kaynağı olarak sarnıçlar kullanılmıştır.
Burada yerleşim Ermeni göçmenlerden önce başlamıştır. Ermeni Gezgin Alişhan’a göre Çandır Bizans kalesi olan Papirion veya Papurion’dur. İmparator Zeno devrinde en parlak günlerini yaşamıştır. Zeno tahtı terk ettikten sonra orada gömülmüştür. Stilit Joshua’ya göre imparator Zeno, kaleyi arkadaşı Illius’a teslim etmiştir. Illius burada acil durumlarda kullanılacak hazineler biriktirmiştir. 479 yılında Veria’nın en küçük üvey oğlu Prens Marcinus kaleye sürgün edilmiş ve beş yıl sonra Illius geri getirilerek idam edilmiştir. Gottwald’a göre Çandır’ın Papirion olması imkansızdır. Eski tarihçiler kaleyi Kilikia, Kapadokya ve Isauria arasında olarak tanımlarlar. Oysa Papirion her zaman Kilikia bağlantılı olmamıştır.Çevresindeki uçurumlar savunmada önemli bir doğal set oluşturmaktadır. Bu nedenledir ki kule inşa edilmemiştir. Zirvenin ucundaki duvar ise heyelana karşı yapılmış olmalıdır. Kaleye çıkışı sağlayan 63 basamaklı merdiven, güneye doğru 59 basamakla devam etmektedir. Kale içinde kilise kalıntısı ve iki katlı yapı kompleksi bulunmaktadır. Büyük odalar arasında kemerli geçiş kapıları ,sağlam durumda olan diğer odalardaki süsleme unsurları ve boya izleri hala görülebilmektedir. Üst kat odalarına küçük bir merdivenle çıkılmaktadır. Kalenin güneydoğu kesiminde sivil halkın ikamet ettiği bazı yapı kalıntıları ve tahrip olmuş kilise kalıntısı vardır. Bir adet lahit (sarkopaj) bulunmuştur.

PARKUR ZORLUK DERECELENDİRME

A GRUBU kolay bir parkur olup sağlıklı her bireyin katılabileceği bir parkur türüdür
B GRUBU orta zorlukta bir parkur olup dayanıklıNk isteyen bir parkur türüdür.

ETKİNLİK GÖREVLİLERİ :

SORUMLU YÖNETİCİ : HATİCE GÜNER
REHBER : ALİ RIZA DEMİR
ARTÇI : SİBEL İLHAN

HAREKET YERLERİ, SAATLERİ :
DUMLUPINAR LİSESİ : 08 : 30
ESKİ MEZİTLİ BELEDİYESİ : 08 : 00

KAHVALTI : SOĞUCAK KÖY KAHVESİ
ÖĞLE YEMEĞİ : KUMANYA

KAYIT İÇİN İLETİŞİM TEL :
Ali Rıza DEMİR 505.2280692
Rıdvan ERDOĞAN 506.5314062
Erkan DEMİR 555.189.14.89
Rahmi GÜLLÜ 530.6962116
Süleyman SARIGÜL 555.2529766
Hatice GÜNER 507.6974721
Sibel İLHAN 506.3439024
Didem SOFRACI 5360353301

Diğer duraklar için, kayıt durumuna göre görevlilerden bilgi alabilirsiniz

🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩
ÖNEMLİ NOT:Yönetim Kurulumuz tarafından alınan karar gereği Pazar günü faaliyetlerimize katılım için kayıt yaptıran dostlarımız Cumartesi günü saat 17.00’akadar kayıtlarını iptal edebilirler.
Ancak Cumartesi günü saat 17.00’dan sonra yapılacak iptallerin ücreti ödenir.
İptal ücreti kulübün aşağıda yazılı iban hesabına yatırılacaktır.

Zirve Dağcılık İş Bankası Hesap No
TR180006400000166061236597

🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩

🚩🚩LÜTFEN PANDEMİ DETAYLARINI OKUYUNUZ 🚩🚩
1- Pandemi sürecinde olduğumuzu unutmayalım ve tüm koruyucu önlemlere uyamaya devam edip doğa yürüyüşünde daha dikkatli olunması rica olunur.
2- Araç içi yolculukta herkesin maske takması zorunludur. Maskenizi getiriniz.
3- Doğada yürüyüş mesafesine uyulacak olup, molalarda bir araya gelinmemesi sağlığınız açısından önemlidir.

KURALLARIMIZ :
Yürüyüşe katılanlar, TECRÜBE, KIYAFET, AYAKKABI, BATON vb. malzemeler de göz önünde bulundurularak, Etkinlik Sorumluları ve Rehberlerince yürüyüşün zorluk derecelerine göre gruplara yönlendirilebilirler. İlk kez katılanlar A grubunda yürüyebilir, B grubuna kabul edilmezler. Yürüyüşlerimizde Rehberler tek yetkilidir, verecekleri kararlara katılımcılar uymak zorundadır.
Rehberden önde gitmek ve artçıdan geri kalmak yasaktır.
Yürüyüşlerimiz esnasında Alkollü içecekler kesinlikle kullanılmaz, içtikleri tespit edilenler bir daha yürüyüşlere kabul edilmezler.
Yürüyüş esnasında Akciğer lopları açıldığı için sigara içeni normalden iki kat daha fazla etkileyeceği gibi pasif içici durumunda olan diğer kişilere de zarar verecektir. Söndürülmesi unutulan bir sigara izmariti her açıdan doğaya zarar verebilir. Bu yüzden diğer katılımcılara saygılı olmak koşulu ile sigara ancak büyük molada kontrollü alanda içilebilir, yürürken veya kısa molalarda sigara içilmesi yasaktır.
Su ekmek yiyecek vs. için alışverişler faaliyet öncesi yapılmalıdır. Faaliyetler ilan edilen saatte başlar. Gecikenler beklenilmez. Faaliyet saatinde olabilecek değişiklikler katılımcılara bildirilir.ü
Faaliyetlerde hiç bir şekilde gruptan kopulmaz. Ekip halinde öndeki ile aynı iz takip edilerek hareket edilmelidir.
Evsel atıklarımızı şehre geri götürüyor doğada sadece ayak izimizi bırakıyoruz. Meyve kabuklarını ve çekirdeklerini toprağa gömebilirsiniz.
Kulaklıkla müzik dinlemek yerine doğanın sesi olan rüzgarı, su sesini, kuşların ve diğer hayvanların dilini dinleyelim. Kulaklıkla müzik dinlemek olası tehlike uyarılarını duymanızı da engelleyecektir.
Doğadan sadece Fotoğraf alıyor, sadece ayak izi bırakıyoruz..

MUTLAKA BULUNMASI GEREKENLER
• İki omuzdan geçmeli rahat bir Sırt Çantası (özellikle tek omuz çapraz askılı çantalar sizi gereğinden fazla yoracak ve omuriliğinize zarar verecektir),
• Yağmurluk veya Rüzgarlık,
• Bir öğünlük yiyecek,
• Asgari 1,5 litre su,
• Fotoğraf Makinası,
• İlaçlarınız ( kişisel olarak kullandığınız ilaçlarınız varsa),
• Yedek giysi,
• Fener ya da Kafa Lambası,
• Düdük,
• Baton,
• Tozluk,
• Güneş Gözlüğü,
• Güneş Kremi,
Yürüyüş esnasında kaybedeceğiniz enerjiyi karşılamak için fındık, kuru üzüm, kuru kayısı gibi doğal şeker türevlerini bulundurmanızı tavsiye ederiz.
Keyifli yürüyüşler ve sağlıklı günler dileriz. Hayatınız Zirve Tadında Olsun…

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


*