MERSİN ZİRVE İLE BOLKARLAR TRANS

Bolkar Dağları Trans
Bolkar Dağları eski adıyla Bulgar Dağları Konya, Niğde ve Mersin illerine yayılmış, en yüksek noktası 3.524 metre rakımlı, tektonik bir dağ sırasıdır.
Torosların tüm özelliklerini taşıyan Bolkar Dağları’nda yaşam, ilkbaharda karların erimesiyle başlar. Isınan havayla birlikte bin bir çiçek sarar dağı; kar suyu içmiş otlar yeşerir, boy atar. İşte, bu dönemde civar köyler, çobanlar tutarak küçükbaş hayvanlarını taze ot yemesi için dağlara gönderir. Yolculuk günlerce sürer. Derin vadiler, dereler, sarp kayalar aşılır. Yaylada, pınarlar ve buzul göllerinin kenarında son bulur yolculuk.
Bolkar Dağları’nda yaz tırmanışları için en uygun zaman Haziran, Temmuz Ağustos aylarıdır. Medetsiz Zirvesi’ne ulaşmak için pek çok yol vardır. Maden köyü üzerinden takip edilen yolda Meydan Yaylası ve Koyunaşağı geçidinden gidilerek dağın kuzey yamacı ile direkt olarak zirveye ulaşılır. Bu yol, düşük seviyeli bir eğime sahip olmasından dolayı herhangi bir teknik zorluğa sahip değildir. Zirvenin güney yönü ise oldukça dik ve keskin bir şekilde alçalır.
Meydan Yaylası
Meydan Yaylası’nda hiçbir işletmenin bulunmadığını söylemeliyiz. Bu yüzden kamp yapmayı düşünüyorsanız; tüm malzemelerinizi eksiksiz getirmek zorundasınız. Ancak Darboğaz Köyü ve yaylanın aşağı bölgelerinde bulunan, bakkal ve büfe tarzı ufak işletmeden ihtiyaçlarınızı temin edebilirsiniz. Meydan Yaylası’nda doğa yürüyüşü grupları yoğun olarak görülebilir. Hemen hemen her gün farklı bir trekking grubu bölgede faaliyetler gerçekleştirmektedir. Meydan Yaylası’nın rakımı ise 2500 metredir.
Karagöl
Bolkar dağları içiresinde, Karagöl, Çinigöl, Alagöl gibi irili ufaklı bir çok krater ve tektonik göl barıdırmaktadır. Karagöl yaklaşık 60 hektar alan büyüklüğünde olup en derin yeri 12 m civarındadır. Karagöl’ün en büyük özelliği ise Dünyada sadece kendi içerisinde yetişen Toros kurbağalarını (Rana Holtzi) barındırmasıdır. Karagöl’ün deniz seviyesinden yüksekliği 2650 m civarındadır.
Karagöl ve Çinigöl çevresinde Karların errimeye başladığı ilkbahar’dan sonbahar’a kadar kar suyu ile açan birbirinde eşsiz Dağ çiçeklerini görmek mümkündür.Toros çiçeği adıyla literatüre geçen onlarca çiçeğin bir çoğu endemik türdendir.
Çinili Göl
Niğde’nin Ulukışla ilçesi sınırları içerisinde yer alan Çinili Göl, Bolkar Dağları’nda bulunan buzul göllerinden biri, hatta en önemlisi. 2600 metre yükseklikte bulunan Çinili Göl, ülkemizin görülmeye değer doğal güzelliklerinden biri olmasına karşın, daha çok trekkingciler ve doğaseverler tarafından ziyaret ediliyor.
25 bin m2’lik bir yüzölçümüne sahip olan Çinili Göl’ün ölçülebilen derinliği ise 100 metrenin üzerinde. Belki de bu yüzden halk tarafından Dipsiz Göl olarak da anılıyor. Bunun diğer sebebi de dipten kaynadığı sanılıp, siyaha çalan lacivert rengi de olabilir elbette. Yaz aylarında göl çevresinde kamp kuranların sayısı da azımsanmayacak ölçüde. Göl suyunun içilebilir olduğunu da belirtelim
DETAYLAR
1.Gün
3 Eylül 2022 Cumartesi sabah saat 08:30 gibi Eski Mezitli Belediye önünden saat 09:00 Dumlupınar Lisesi önünden aracımız hareket edecektir. Saat 10:30 gibi Pozantı da bir saat alış veriş ve ihtiyaç için mola verilecektir. Saat 11:00 gibi Meydan yaylası kamp alanına doğru hareket edilecektir. Saat 12:30 gibi kamp yerinde çadırlar kurulduktan sonra 3300 metre rakımlı koyunaşağı bölgesine aklimitizasyon yürüyüşü yapılacaktır. Yürüyüş sonrası kulübün ikramı akşam yemeği ve odun ateşinde hazırlanan çaylar içilecek. Yakılan kamp ateşi etrafında teknik toplantı ve dost sohbeti ile gün tamamlanacaktır.
2.Gün
4 Eylül 2022 Pazar sabah saat 04:00 da kalkılacak çadırlar toplanacak araçlara yüklenecektir. Kulübün ikramı kahvaltı sonrası saat 05:00 gibi transa başlanacaktır. Saat 12:00 gibi medetsiz zirvede fotoğraf çekimi yemek molası için 45 dakika mola verilecektir. Saat 13:00 gibi inişe geçilecek olup; saat 16:00 gibi aracımızın bizleri beklediği yörük yurdunda karpuz ikramı ile trans tamamlanacaktır.
Önemli Not
Katılımcı Sayısı 20 kişi ile sınırlı olup katılımcılarda kulüp üyesi olmak, dağcılık eğitimi almış olmak ve 2022 vizesi yapılmış lisanslı sporcu şartı aranacaktır. Gidiş dönüş yol ücreti(araç), kamp yükü transfer ücreti, kamp yerinde sabah kahvaltı ve akşam yemeği, rehber ücreti kulübe ait olacaktır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


*