SÖKE ŞUBE KARACASU – AFRODİSİAS ANTİK KENTİ GÜNÜBİRLİK DOĞA YÜRÜYÜŞÜ FAALİYETİ

SÖKE ŞUBE KARACASU – AFRODİSİAS ANTİK KENTİ GÜNÜBİRLİK DOĞA YÜRÜYÜŞÜ FAALİYETİ

Merhaba arkadaşlar,

2018 yılının ilk etkinliği olarak, 1987 yılında Unesco’nun dünya kültür miras listesine ve 2004 yılında uzmanlardan oluşan jüri tarafından en iyi 10 antik kent listesine girmiş olan, ayrıca 9 Temmuz 2017 tarihinde Polonya’nın Krakow şehrinde gerçekleştirilen UNESCO 41. Dünya Miras Komitesi toplantısında, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kaydedilmesine karar verilen (Aphrodisias) Afrodisias Antik Kenti’ne, hem doğa yürüyüşü hem de kültürel bir faaliyet yapıyoruz.

“Aydın ili, Karacasu ilçesi, Geyre Mahallesi sınırları içinde yer alan Aphrodisias Antik Kenti, Menderes (Meander) Irmağı’nın bir kolu olan Dandalaz (Morsynus) Çayı’nın oluşturduğu bereketli vadide, denizden yaklaşık 600 metre yükseklikte bir plato üzerinde yer almaktadır.Tarih boyunca, içinde bulunduğu nehir havzasının doğal özelliklerinden beslenen kentin Antik Dönem’deki en büyük zenginlik kaynağını ise kentin kuzeyinde, Babadağ eteklerinde yer alan mermer ocakları sağlamıştır.

Yerleşim tarihi MÖ 5. bin yıl ortalarına kadar uzanan Aphrodisias, MÖ 6. yüzyılda küçük bir köy görünümünde iken, MÖ 2. yüzyılda Menderes Vadisi’ndeki yoğun şehirleşme döneminde kent devleti (polis) statüsü kazanmıştır. MÖ 1. yüzyılda Roma ile yakın ilişkilere sahip olan Aphrodisias, daha sonra Roma İmparatoru olarak Augustus unvanını alacak olan Octavian tarafından “Tüm Asya’dan kendime bu kenti seçtim.” sözleriyle koruma altına alınmış ve Roma Senatosu tarafından MÖ 39 yılında vergi muafiyeti ve özerklik gibi ayrıcalıklar tanındıktan sonra hızla gelişmeye başlamıştır. 

Aphrodisias’ın arkeolojik önemi, Geç Helenistik Dönem’den Roma ve Bizans dönemlerine kadar süren yoğun bir fikir ve değer alışverişini gözler önüne seren, büyük ölçüde mermerden inşa edilmiş yapıların ve bunlarla ilişkili kabartma ve yazıtların istisnai ölçüde iyi korunmuş olmasından gelmektedir. Aphrodisias, MS 1.-5. yüzyıllar arasında bütün Akdeniz dünyasında büyük üne kavuşan, başta Roma olmak üzere, İmparatorluğun dört bir yanında imzalarını taşıyan eserleri bulunan heykeltıraşlar yetiştirmiştir. Mermer ocaklarının kente eşine az rastlanır derecede yakın olması, Aphrodisias’ın mermer heykel sanatı için yüksek kaliteli bir üretim merkezi haline gelmesinin önemli bir nedenidir. Bu özelliği sayesinde Roma İmparatorluğu’nun Asya Eyaleti’nde, dönemin mermer sanatı ve mimarisinin tüm yönleriyle araştırılıp anlaşılmasını sağlayan kentlerden biri olmuştur. Kente adını veren ve kent kimliğinin gelişiminde önemli rol oynayan Aphrodite kutsal alanının ve kentteki özgün Aphrodite kültünün de Akdeniz Havzasında geniş bir alanı kültürel açıdan etkilediği bilinmektedir.

Bu özellikleri nedeniyle, Aphrodisias Antik Kenti yaklaşık 2-3 km. kuzeydoğusunda bulunan antik mermer ocakları ile birlikte 2017 yılında Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmiştir.”

Faaliyetimiz Karacasu İlçesi Çamarası Köyü’nden başlayacak olup, patika yollardan herkesin yürüyebileceği, yaklaşık 10 kilometrelik bir parkurdur. Yürüyüş sonunda Afrodisias Antik Kenti’nde vereceğimiz serbest zamandan sonra dönüş yapacağız.

NOT: Kahvaltı Karacasu İlçesi Yenice Köyü’nde yapılacaktır. Afrodisias Antik Kenti’ne giriş için,  Müze Kartı olanlar yanlarında getirebilirler.

PARKUR:                                            Yaklaşık 10 km’dir.

TARİH:                                                 07.01.2018

REHBER:                                             Aşkın Yolcu

FAALİYET SORUMLUSU:                  Faysal Yeşilyağcı: 0 554 543 99 19

İRTİBAT VE REZERVASYON İÇİN:  Faysal Yeşilyağcı: 0 554 543 99 19 Hatice Tekdal: 0 542 551 91 56                                                                         Osman Koçak: 0 533 352 10 38

HAREKET SAATİ:                                07:30  (07:15’te aracın yanında bulunalım)

HAREKET YERİ:                                  Söke Migros Otoparkı (Otobüs Garaj Yanı)

NOT: Katılım için 05 Ocak Cuma saat 21.00 ‘e kadar, bu verdiğimiz iletişim numaralarını arayarak, üye ve misafirlerin, ayrıca yanında getireceği kişilerin isim ve TC’lerini vermeleri gerekmektedir. İsim yazdırmayanlar faaliyete alınmayacaktır. Faaliyetlerimizde Cuma akşamından itibaren iptal kabul etmiyoruz. İptal edenler veya son dakika haber vermeden gelmeyenlerden bir sonraki faaliyette gelmedikleri faaliyetin ücreti alınacaktır.

SAĞLIK: Faaliyetlerimiz YÜKSEK TANSİYON, KALP RAHATSIZLIKLARI, ASTIM GİBİ SOLUNUM RAHATSIZLIKLARI İLE ADALE/EKLEM ROMATİZMASI, EPİLEPSİ (SARA) VS. DOĞADA TEDAVİSİ SON DERECE GÜÇ OLAN HASTALIKLARA SAHİP KİŞİLERİN katılımına uygun değildir.

NASIL GİYİNMELİSİNİZ? Yürüyüşlerde kullanılan giysiler; az yer tutan, hafif, çabuk kuruyan, sağlıklı giysiler olmalıdır. Pamuklu giysiler yerine sentetik, termal veya yünlü kumaş giysilerden imal edinmiş, hareket yeteneğini kısıtlamayan rahat giysiler tercih edilmelidir. Dar ve geç kuruyan pantolonları tercih etmemelisiniz. Mevsime uygun kat iç, orta ve dış katman giysiler olarak düşünerek giyim planlamak uygun seçenek olacaktır. Yürüyüş ayakkabısı yürüyüş sporuna uygun, uzun bilekli, rahat, ayağınızı vurmayan, ayağınıza alışmış ve daha önce denenmiş kısacası sorunsuz ayakkabı olmalıdır. Yağmur yağma ihtimaline göre yanınızda yağmurluk veya panço bulundurunuz.

YANINIZDA MUTLAKA BULUNMASI GEREKENLER: İki omuzdan geçmeli rahat bir sırt çantası (özellikle tek omuz çapraz askılı çantalar sizi gereğinden fazla yoracak ve omuriliğinize zarar verecektir), yağmurluk veya rüzgarlık, bir öğünlük yiyecek, asgari 1,5 litre su, fotoğraf makinası, ilaçlarınız ( kişisel olarak kullandığınız ilaçlarınız varsa), yedek giysi, fener ya da kafa lambası, düdük, baton, tozluk, güneş gözlüğü, güneş kremi, yürüyüş esnasında kaybedeceğiniz enerjiyi karşılamak için fındık, kuru üzüm, kuru kayısı gibi doğal şeker türevlerini bulundurmanızı tavsiye ederiz.

KURALLARIMIZ :
Yürüyüşlerimizde rehberler tek yetkilidir.
Rehberden önde gitmek ve artçıdan geri kalmak yasaktır.
Faaliyetlerimiz esnasında Alkollü içecekler kesinlikle kullanmıyoruz.
Tütün ve tütün mamullerini kullanmamaya özen gösteriyoruz.
Doğada asla çöp bırakmıyoruz.
Doğadan sadece keyif alıyor, geride sadece ayak izi bırakıyoruz.
Evimize götürdüğümüz tek şey fotoğraflarımız oluyor.
Hava ve yol durumu göz önüne alınarak rota değişimi ve/veya iptali rehberler ve yönetimin kararıdır.

NOT: Bundan sonraki tüm faaliyetlerde faaliyet ücretinde üye indirimi olacaktır. Kamplı ya da başkaca faaliyetlerde öncelik kulübümüz üyelerinindir.                                                                                                 Faaliyetlerimiz 1618 sayılı Seyahat Acentaları Birliği belge no:7006, Kon-Mer Turizm ve Ertur Turizm Taşımacılığı tarafından yapılmaktadır.

 

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


*