Gaziantep Şube – 1 Kan 3 Can Demektir – Kan Ver Can Ver

Faaliyet : 1 Kan 3 Can Demektir. Kan Bağışı
Tarih. : 15 Aralık 2018 – 13:00-14:00
—————————————————————————
Detaylı bilgi için;
ALİ ÇEKEMATMA : ( 0506 859 21 56 )
İLHAMİ ASLANSOY : ( 0542 806 44 77 )
—————————————————————————
1 Kan 3 Can Demektir. Kan Ver Can Ver sloganıyla tüm gönüllüleri 15 Aralık 2018 tarihinde kan vermeye bekliyoruz. Kanınız “CAN” versin. Yer ve saat için detaylı bilgiyi iletişim bilgilerinden alabilirsiniz.
—————————————————————————
Kan bağışı nedir ve kan bağışı nasıl yapılır?

Kan bağışı, gönüllü ve kan bağışına uygun bir bağışçıdan (donör) çeşitli kan ürünleri elde etmek amacıyla kan merkezleri tarafından kan alınmasıdır. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı, Kızılay, SSK, Üniversite hastanelerine bağlı bir çok kan merkezi ve kan istasyonu bulunmaktadır. 18-65 yaşı arasında, vücut ağırlığı 50 kg’ın üzerinde sağlıklı kişiler kan bağışı yapabilirler. Bir seferde yarım litreden az kan alınmaktadır. Bu miktar vücutta bulunan kanın yaklaşık olarak %8-9’u kadardır. Erkekler en sık 2 ayda bir, kadınlar ise 3 ayda bir olmak üzere ve yılda en fazla 4 ünite kanı rahatlıkla bağışlayabilirler.
—————————————————————————
Bağışlanan kanlar nasıl kullanılır?

Toplanan kanlar uygun koşullar altında saklanarak çeşitli formlarda tüketilir. Bir kısmı tam kan olarak kullanılırken bir kısmı çeşitli kan ürünleri yapımında kullanılır. Alyuvarlar, akyuvarlar, trombositler ayrı ayrı hazırlanırlar. Kanın sıvı kısmı (plazma) da atılmaz, bundan da çeşitli hastalıklarda yararlanmak üzere plazma solüsyonları hazırlanır. Ayrıca ileri teknik yeteneğe sahip kan merkezlerinde bir çok hastalıkta yaşam kurtaracak kan ürünleri elde edilir. Sonuç olarak bağışlanan kanın her damlası kullanılır ve kan ürünleri sayesinde bir bağışçının verdiği kan yalnızca bir hastanın değil bir çok hastanın yaşamını kurtarır.
—————————————————————————

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


*