SOĞANLI VADİSİ – AVLA KANYONU DOĞA YÜRÜYÜŞÜ

SOĞANLI VADİSİ AVLA KANYONU DOĞA YÜRÜYÜŞÜ;
DETAYLAR
Katılım için etkinlik linkini tıklamak yeterli değildir. Katılmak isteyenler kesin kayıt için ekte ismi yazılı görevli arkadaşlardan herhangi birini arayarak isimlerini yazdırmak zorundadır. Kayıt yaptırmadan gelinmesi halinde araçta boş yer yok ise kayıt yaptırmış olanlara öncelik verilecektir. Araç saatinde hareket edecektir. Dolayısıyla hareket saatinden en az 10 dakika öncesinde araç hareket noktasında olalım.

NOT;Kanyona giriş 12.5 TL olup iş bankası maxımum kart,müze kart,sağlık çalışanları ve 65 yaş üstü olanların girişleri belge ve kimliklerini ibraz etmesi halinde ücretsizdir.

SOĞANLI VADİSİ AVLA KANYONU DOĞA YÜRÜYÜŞÜ;
PROĞRAM AKIŞI
15 EKİM 2022 CUMARTESİ
Sabah saat 05:30 Eski Mezitli Belediye hareket
Sabah saat 06:00 Dumlupınar hareket
Saat 08:00 Demireller Kahvaltı
Saat 11:00 Yürüyüş Başlangıcı
Saat 15:30 Yürüyüş sonu yemek
Saat 17:30 Hacıbektaş’a hareket
Saat 20:00 Otele Yerleşme serbest zaman
16 EKİM 2022 PAZAR
Sabah Saat 07:00 Kahvaltı
Saat 08:00 otelden ayrılma
Saat 08:00 ile 11:00 Arası Hacıbektaş Gezisi
Çilehane-Ozanlar Yolu-Delikli Taş-Kadıncık Anaevi
Saat 11:30 Hacıbektaş tan hareket
Saat 13:00 Zemi Vadisi Yürüyüşü
Saat 16:00 Göreme Serbest Zaman
Saat 17:30 Mersin’e Hareket
Saat 21:30 Mersin’ varış

ETKİNLİK GÖREVLİLERİ :

SORUMLU YÖNETİCİ : ALİ RIZA DEMİR

HAREKET YERLERİ, SAATLERİ :
DUMLUPINAR LİSESİ : 06 : 00
ESKİ MEZİTLİ BELEDİYESİ : 05.30

KAYIT İÇİN İLETİŞİM TEL :
Ali Rıza DEMİR 505.2280692
Rıdvan ERDOĞAN 506.5314062
Erkan DEMİR 555.189.14.89
Rahmi GÜLLÜ 530.6962116
Süleyman SARIGÜL 555.2529766
Hatice GÜNER 507.6974721
Sibel İLHAN 506.3439024
Didem ÖZTÜRK 5360353301

Diğer duraklar için, kayıt durumuna göre görevlilerden bilgi alabilirsiniz

🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩
ÖNEMLİ NOT:Yönetim Kurulumuz tarafından alınan karar gereği Pazar günü faaliyetlerimize katılım için kayıt yaptıran dostlarımız Cumartesi günü saat 17.00’akadar kayıtlarını iptal edebilirler.
Ancak Cumartesi günü saat 17.00’dan sonra yapılacak iptallerin ücreti ödenir.
İptal ücreti kulübün aşağıda yazılı iban hesabına yatırılacaktır.

Zirve Dağcılık İş Bankası Hesap No
TR180006400000166061236597

🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩

AVLA (SOĞANLI) KANYONU
Yeşilhisar ilçesine yaklaşık 10 kilometre olan Soğanlı, Kapadokya Bölgesi’nin giriş kapısı olarak adlandırılıyor. Peri bacaları, kaya kiliseler gibi birçok doğal güzelliklere ev sahipliği yapan Soğanlı, yapılan çalışmalarla birlikte yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri haline geldi.
Kayseri’nin Yeşilhisar İlçesi’nde bulunan Soğanlı Mahallesi’ndeki Avla Kanyonu, görenleri kendine hayran bırakıyor. Yukarıdan bakıldığında devasa bir yarık gibi görülen kanyonun içine girildiğinde ise yaklaşık 20 metre derinliği bulunan yürüyüş yolu bizi bekliyor.
Güzelöz köyünden başlayacağız. Önce köy içerisinden düz alanda başlayacağımız yürüyüşümüz, stabilize yoldan devam ediyor. 1.5 km lik mesafede, 1370 m rakımdan 1520 m rakıma çıkıyoruz. Yukarıda düz bir platoda birkaç km yürüdükten sonra Avla Kanyonuna giriş yapıyoruz. Başlangıçta küçük bir yarıkdan başladığımız kanyon yürüyüşümüz, gittikçe dar ve yüksek duvarlarda devam ediyor. Bazı yerlerde büyük kayalar kanyon geçişini kapatmış. Bu noktalarda gerek kayanın altından, gerekse üstünden aşarak geçiyoruz. Bir noktada 3 m lik merdivenle aşağıya iniyoruz. Avla Kanyonu ve devamında genişleyen vadinin iki tarafındaki kiliseleri ve güvercinlikleri de görerek Soğanlı Köyü’nde biten yürüyüş rotasının uzunluğu 9 km. Kilise yapılarını gezdikten sonra vadinin sonunda restoran ve cafe var, burada mola verebiliriz. Hemen yanda teyzeleri göreceğiz. Ellerinde o ünlü bez bebekleri ile

Vadide bulunan Avla Kanyonu ise, görenleri kendine hayran bırakacak bir yapıya sahip. Yukarıdan bakıldığında yeryüzünde devasa bir yarık olarak görülen kanyon, Kapadokya Bölgesi’nde tek olma özelliği taşıyor. Yaklaşık 20 metre derinlikte olan ve bir başından diğer başına yaklaşık 3 saatlik yürüme sonucu ulaşılabilen kanyon, görenleri kendine hayran bırakıyor. Yukarı bakıldığında gökyüzü görülen, içerisi ise yaz aylarında bile insanı üşütebilecek bir serinliğe sahip olan kanyonda yürüyenler, unutulmaz anlar yaşama fırsatı buluyor.

ZEMİ VADİSİ
Kapadokya’nın doğa ve tarihin bileşkesi en uzun parkurlarından biri Zemi Vadisi ! Trekking seviyorsanız ve yürürken kendinizi farklı bir atmosferde hissetmek istiyorsanız, Zemi Vadisi’yle en ilginç yürüyüş deneyimlerinden birini yaşayacaksınız.
Adını içinden geçen Zemi Deresi’nden alan vadinin toplam uzunluğu 5600 m’dir. Rahat bir tempoyla 4 saatte yürünebilir. Vadi içinde sık sık çeşitli meyve ağaçlarına rastlarsınız. Mevsimine göre erik, dut, kiraz, armut, kayısı, vişne hatta fındık bulabilmeniz mümkündür.
Vadi yürüyüşü sırasında dik sayılabilecek iki iniş noktası vardır. Bu noktalar dikkatli şekilde geçilmelidir. Gerekirse 30 m’lik bir dağ ipi yardımıyla güvenlik amaçlı emniyet oluşturulup destek sağlanabilir. Vadi içinde yaklaşık 2.5 km yüründüğünde soldan ayrılan 100 m’lik bir patika sizi 11. yy’a tarihlenen Karabulut Kilisesi’nin önüne götürür. Karşı yönde 200 m kadar ileride ise Sarnıç Kilisesi yer almaktadır. Eskiden su sarnıcı olarak kullanılmış olan kilisenin su seviyesi üzerinde kalan freskleri oldukça iyi durumdadır. Kiliselerin yer aldığı bölüme vadinin üzerinden, Göreme tarafından gelen bir traktör yolu da bulunmaktadır.
Kapadokya usulü bir vadi olan Göreme Zemi Vadisi sadece doğasıyla değil tarihiyle de görülmeye değer. Vadi, girişinde çok da etkileyici gelmese de, içine girdikçe kendine has peribacası oluşumlarıyla, tünelleriyle, Roma mezarlarıyla oldukça davetkar. Kullanılmayan güvercinlikler az da olsa bu vadide de var. Birkaç sarp kayalık dışında, genelinde düz ve tıraşlanmış gibi duran kaya oluşumları arasından geçerek, vadinin kendisi gibi gizlenmiş 4 kilise göreceksiniz. Bu kiliseler Saklı Kilise, Sarnıç Kilisesi, Görkündere Kilisesi ve El-Nazar Kilisesi. Görkündere Kilisesi ve El Nazar Kilisesi vadi bitimine yakın göreceğiniz kiliselerden ve bu kiliselerin bulunduğu mevkiler patika başlarında tabelalarla gösterilmiş.

HACI BEKTAŞ
Bir milleti millet yapan unsurların başında kültür yer almaktadır. Kültür bir toprak parçası üzerinde milleti meydana getiren maddi ve manevi değerlerin tümüdür. Kültür toplumun kimlik kazanmasında toplumsal değerlerin gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli bir yer teşkil etmektedir. Türk kültürü kendi kültürel değerlerini yaşatılmasını ve aktarılmasında sağlayan tarihte birçok kişi yetiştirmiştir. Bunlardan birisi de topluma öğretileriyle yol gösteren bir ışık gibi milleti aydınlatan Hacı Bektaş Veli’dir.
Hacı Bektaş Veli 13. yüzyıla damgasını vuran ve kendinden sonraki kuşağa da düşünceleriyle etkisini hissettiren önemli bir isim olarak karşımıza çıkmaktadır. Gerek düşünce dünyası gerekse inanç önderliği bakımında toplumumuza örnek teşkil eden bir yapıya sahiptir. Hacı Bektaş Veli sadece Anadolu coğrafyasında değil, Balkan coğrafyasında da saygıyla anılan bir önder konumundadır.
Hacı Bektaş Veli, Asıl adı Bektaş olup muhtemelen ölümünden sonra Hacı Bektâş Velî diye şöhret bulmuştur. Hacı Bektaş Rum abdallarının pîridir; Diyâr-ı Rûm’un (Anadolu) büyük evliyasındandır. Tarihî şahsiyetini menkıbevîleştiren anlaşılması ve tahlili güç bu dönüşüm süreci, onu daha XIV. yüzyıldan itibaren zamanımızda da bütün gücüyle varlığını koruyan çok önemli bir kültün, Anadolu’daki heterodoks Müslümanlığın merkez şahsiyeti yapmıştır. Hacı Bektaş Veli’nin çeşitli kaynaklarda doğum ve ölüm tarihleri değişik gösterilmektedir. Bazı kaynaklarda doğumu 1242, Anadolu’ya gelişi 1270-1280 yıllan arası, ölümü ise 1337 olarak, bazı kaynaklarda ise doğumu 1209, ölümü 1271 olarak yazılmaktadır. İlk eğitim ve öğrenimini Türkistan Piri Hoca Ahmet Yesevi kültür ocağından alarak, çok sayıda bilim adamının yetiştiği Horasan’da engin bir bilgi birikimine ve geniş bir dünya görüşüne sahip olmuştur
Hacı Bektaş Veli’nin Anadolu’ya gelişi, Anadolu Selçuklu Devleti’nin siyasi, ekonomik ve kültürel düzenin bozulduğu, yönetimde bölünmelerin ortaya çıktığı bir devreye rastlamaktadır.
Hacı Bektaş Veli Kırşehir yöresindeki Suluca Karahöyük’e (Hacımköy) yerleşmiş, Orta Anadolu’yu dolaştıktan sonra Anadolu kültürünü, Anadolu insanının gelenek ve göreneklerini özümseyerek yeni bir bilim ve öğreti merkezi kurmuştur. Burada çok sayıda öğrenci de yetiştiren ve yeniçeri ocağının da piri olarak bilinen Hacı Bektaş Veli Anadolu birliğinin sağlanmasına yardımcı olmuştur. Ortaya koymuş olduğu birleştirici ve yükseltici öğreti her türlü bağnazlıktan uzak, çağa uyan ilkeler haline gelmiştir.
Hacı Bektaş Veli, hakîkat çerağını Anadolu’da yakmış, etrafına topladığı insanlara tasavvufun inceliklerini anlatmıştır. “İnsan-ı kâmil” olmanın, Hakk’a ulaşmanın, dört kapı kırk makamdan geçerek hakîkata kavuşmanın yollarını yetiştirdiği talebelerine öğretmiştir. Sahip olduğu marifet (Allah’ı tanıma) bilgisini dervişlerine anlatarak Allah’ı onlara sevdirmiş, öğrettiği tarîkat âdâb ve erkânına uymalarını talep ederek de onları Allah’a sevdirmek istemiştir. Bir taraftan İlahî aşkı kalplerinde duymaya başlayan, diğer taraftan da nefislerinin arzularına tutsak olmamayı öğrenen dervişler, hakîkat ehlinin davranışlarını göstermişlerdir.

Türkiye’nin önemli gezi mekanlarının yer aldığı Hacıbektaş ilçesi Nevşehir’e bağlı bir ilçedir. Küçük bir alanda yayılmasına rağmen içerisinde pek çok tarihi ve turistik yerler bulunmaktadır.
Kapadokya çevresinde bulunan ilçenin il merkezine uzaklığı yaklaşık 61 kilometredir. Osmanlı tarihi açısından da büyük bir öneme sahip olan ilçede kültür müzeleriyle de karşılaşabilirsiniz. Her yıl yüz binlerce turistin ziyaret ettiği Hacıbektaş ilçesinde turistik yerler ön planda kalmaktadır.
İlçede başlıca ziyaret edilmesi gereken yerler; Çilehane, Hacı Bektaş Müzesi, Hacıbektaş Atatürk Evi, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Zemzem Çeşmesi, Ozanlar Yolu, Delikli Taş ve Kadıncık Ana Evi olarak sıralanmaktadır.
Çilehane
İlçe merkezine 2 kilometre uzaklıkta yer alan Çilehane ilçenin harika kültür merkezlerinden biri haline gelmiştir.
Ormanlık alanlarla kaplı bir alanda yer almasıyla birlikte doğa ile iç içe bulunabileceğiniz alanda pek çok kültür ve sanat eseri ile karşılaşabilirsiniz. Önemli sanatçılarının hem heykellerinin hem de büstlerinin yer aldığı Çilehane içerisinde harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Kendine ait otoparkı bulunan alanda Hacı Bektaş Veli’den pek çok alıntının yapıldığı da duvarlarda görülmektedir. Bununla birlikte dış mekanda yer alması da harika manzaralara ev sahipliği yaptığını göstermektedir.

Ozanlar Yolu
İlçe merkezine 2 kilometre uzaklıkta yer alan Ozanlar Yoluna otobüslerle veya yürüyerek ulaşılması mümkündür.
Oldukça eski tarihlere uzanan yol, günümüzde koruma altına alınmış mekanlar arasında bulunur. Pek çok önemli ozanın heykellerinin bulunduğu alan kültür açısından da turistler adına büyük bir önem taşır.
Eski tarihlerden itibaren günümüze kadar önemli ozanların yer aldığı yolu takip ederek harika bir yolculuk deneyimi yaşamanız mümkündür.
Hacıbektaş Belediyesi tarafından hazırlanmış Aydınlar Mezarlığında da kültürel ve tarihi açıdan önemi bulunan kişilerin mezarları bulunmaktadır. Mezar ile yan yana olan bu yolu her yıl yüz bini aşkın turist ziyaret etmektedir.
Delikli Taş
Hacıbektaş’ta fotoğraflar çekmek için gelinen alanlardan olan Delikli Taş ilçe merkezine 2 kilometre uzaklıktadır. Bölgenin önemli turizm alanlarından olan Delikli Taş, yol kenarında bulunmasıyla rahatça ulaşım sağlanabilen bir mekandır.
Uzunluğu 20 metreyi bulan taşın bir kısmında delik bulunduğu için bu isim verilmiştir. Rahatça bir insanın girebileceği taşın içerisinde dilek tutanlar da bulunmaktadır. Her yıl yüz binin üzerinde ziyaretçi ağırlayan taşın içerisinde ki genişliğin ise 2 metrekare olduğu tahmin edilmektedir.
İstediğiniz zaman ziyaret edip içerisine girebileceğiniz Delikli Taşın girişinde kuyruklarla karşılaşmanız da mümkündür.
Hacıbektaş’ın önemli simgelerinden olan taşın girişinde herhangi bir ücret alınması söz konusu değildir.
Kadıncık Ana Evi
Hacıbektaş merkezine 3 kilometre uzaklığı bulunan Kadıncık Ana Evine yürüyerek veya özel araçlarla ulaşabilirsiniz.
Oldukça eski bir tarihi bulunan evin dış cephesinden de anlaşılacağı gibi antik olduğu görülmektedir.
Günümüzde restorasyon çalışmalarının yürütüldüğü ve korunma altına alındığı Kadıncık Ana Evinin bir diğer adı Balımevi’dir. Daha önce yıkılmak üzere olan evin duvarlarının Hacı Bektaş Velinin eliyle düzeltildiği bilinmektedir.
Tandır yerinin de bulunduğu bilinen alanın çevresi ağaçlarla kaplıdır. 3 odaya sahip olan evin her odası ayrı bir hikayenin konusu olmuştur.

KURALLARIMIZ :
Yürüyüşe katılanlar, TECRÜBE, KIYAFET, AYAKKABI, BATON vb. malzemeler de göz önünde bulundurularak, Etkinlik Sorumluları ve Rehberlerince yürüyüşün zorluk derecelerine göre gruplara yönlendirilebilirler. İlk kez katılanlar A grubunda yürüyebilir, B grubuna kabul edilmezler. Yürüyüşlerimizde Rehberler tek yetkilidir, verecekleri kararlara katılımcılar uymak zorundadır.
Rehberden önde gitmek ve artçıdan geri kalmak yasaktır.
Yürüyüşlerimiz esnasında Alkollü içecekler kesinlikle kullanılmaz, içtikleri tespit edilenler bir daha yürüyüşlere kabul edilmezler.
Yürüyüş esnasında Akciğer lopları açıldığı için sigara içeni normalden iki kat daha fazla etkileyeceği gibi pasif içici durumunda olan diğer kişilere de zarar verecektir. Söndürülmesi unutulan bir sigara izmariti her açıdan doğaya zarar verebilir. Bu yüzden diğer katılımcılara saygılı olmak koşulu ile sigara ancak büyük molada kontrollü alanda içilebilir, yürürken veya kısa molalarda sigara içilmesi yasaktır.
Su ekmek yiyecek vs. için alışverişler faaliyet öncesi yapılmalıdır. Faaliyetler ilan edilen saatte başlar. Gecikenler beklenilmez. Faaliyet saatinde olabilecek değişiklikler katılımcılara bildirilir.ü
Faaliyetlerde hiç bir şekilde gruptan kopulmaz. Ekip halinde öndeki ile aynı iz takip edilerek hareket edilmelidir.
Evsel atıklarımızı şehre geri götürüyor doğada sadece ayak izimizi bırakıyoruz. Meyve kabuklarını ve çekirdeklerini toprağa gömebilirsiniz.
Kulaklıkla müzik dinlemek yerine doğanın sesi olan rüzgarı, su sesini, kuşların ve diğer hayvanların dilini dinleyelim. Kulaklıkla müzik dinlemek olası tehlike uyarılarını duymanızı da engelleyecektir.
Doğadan sadece Fotoğraf alıyor, sadece ayak izi bırakıyoruz..

MUTLAKA BULUNMASI GEREKENLER
• İki omuzdan geçmeli rahat bir Sırt Çantası (özellikle tek omuz çapraz askılı çantalar sizi gereğinden fazla yoracak ve omuriliğinize zarar verecektir),
• Yağmurluk veya Rüzgarlık,
• Bir öğünlük yiyecek,
• Asgari 1,5 litre su,
• Fotoğraf Makinası,
• İlaçlarınız ( kişisel olarak kullandığınız ilaçlarınız varsa),
• Yedek giysi,
• Fener ya da Kafa Lambası,
• Düdük,
• Baton,
• Tozluk,
• Güneş Gözlüğü,
• Güneş Kremi,
Yürüyüş esnasında kaybedeceğiniz enerjiyi karşılamak için fındık, kuru üzüm, kuru kayısı gibi doğal şeker türevlerini bulundurmanızı tavsiye ederiz.
Keyifli yürüyüşler ve sağlıklı günler dileriz. Hayatınız Zirve Tadında Olsun…

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


*